Ik vind er niets meer aan


Deze zomer heb ik drugs gebruikt en ben ik dronken geweest. En ik vond er niets van. Behalve gewoon, heel leuk. De afgelopen jaren, in ‘de spirituele wereld’, heb ik mensen ontmoet die hier heel strikt in zijn. Voor zichzelf en voor hun ‘studenten/cliënten’. Geen drugs. Geen alcohol. Geen koffie. Geen fastfood of suiker. (To start with… + heel wat dingen die je wel moet doen.) Ik heb dit een half jaar gedaan en toen voelde ik: nee man, in dit doen is mijn ziel niet meer geïnteresseerd. Dit smaakt naar extern opgelegde regels, geen eigen keuzes vanuit mijn intuïtie en wijsheid in het moment. Strikte ideeën over wat voor iedereen altijd goed of fout is. Veel invloeden van buitenaf, veel mind. En niet vanuit anti-vibes, maar dit is niet mijn weg. Mijn ziel is vooral geïnteresseerd in BEVRIJD WORDEN.


En bevrijd worden gaat voor mij niet om rebelleren vanuit weerstand of al die dingen die eerst in het bakje ‘fout’ zaten naar het bakje ‘goed’ verplaatsen. Bevrijd worden is het proces van het verdwijnen van bakjes en het voelen wat mijn intuïtie zegt. Die inval in het moment. En ik heb een vrije wil om die intuïtieve hit te volgen of niet.


Het kan goed zijn dat jouw ziel hier wel in geïnteresseerd is. Om helemaal ‘in de (spirituele) regels te gaan’ en kan dat voor jou een belangrijke reis en ontdekkingstocht zijn. Maar ik vind er niets meer aan. En omdat al die regels zo all over the place zijn, er regelmatig een leraar-leerling structuur geschept wordt én doordat ze vaak als ‘de eeuwige waarheid voor iedereen’ gebracht worden, weet ik dat het een uitdaging kan zijn om er niet in mee te gaan. Of niet meer mee te doen. Bevraag de boel.


‘Maar hoe kan het dan dat al die regels me zoveel rust geven?’ Zo lijkt het. Het ontsnappen aan eigen verantwoordelijkheid geeft schijnrust. Ik leg mij in de handen van iemand anders/een bepaalde tendens en dan hoef ik geen (oncomfortabele) eigen keuzes te maken. Ook dit kan een pad zijn waar jouw ziel in geïnteresseerd is om te bewandelen. Maar misschien ook juist niet.


Persoonlijk heb ik niet in een keer alle regels overboord gegooid. Dit is niet over alle grenzen heen walsen. En met het verlangen naar bevrijding als excuus weer in zelfgecreëerd gevangenschap terecht te komen: een gevangenschap van ‘ik ben spiritueel dus ik sta juist overal voor open en probeer alles etc.’ Het stretchen van met hoeveel vrijheid ik kan leven gaat steeds tot een bepaald punt. Een punt waar het spannend wordt. En dat punt van stretch is waar ik steeds naar toe beweeg en waardoor mijn capaciteit organisch groeit. Ik ga niet zover dat ik op het punt sta van doodsangst. In die staat is mijn systeem niet meer in staat om te groeien maar schiet het in een overlevingsstaat. Daar gebeurt niets constructiefs.


De weg naar bevrijding is een proces. Een proces waarin je tegenkomt welke ideeën en overtuigingen er allemaal gevormd zijn rond, bijvoorbeeld, alcohol drinken of taart eten. Misschien is er een als-dan-programma actief (die was heel sterk bij mij!). Als ik gesport heb, mag ik daarna wel een keer een taartje. Het kan ook echt een sneaky placebo-effect worden. Last krijgen van je maag als je taart eet of ‘dat het verkeerd valt’ als alcohol drinkt. Natuurlijk valt het verkeerd! Je mag van jezelf helemaal geen alcohol drinken, die verkramping en angst levert niet per se een goeie, gezellige dronk op.


Het bevrijdingsproces is vooral de gewilligheid om met een nieuwsgierige blik te kijken. De boel te bevragen, ook al komt het advies van iemand voor wie het wél werkt. Of iemand waar je veel respect voor hebt. Of ben je zo met een bepaalde regel verstrengeld geraakt, dat hij van jou lijkt. Onderzoek. Waar leven oordelen? Welke beloftes zijn er allemaal ‘als je maar gezond eet, sport etc. etc.’ En wat geloof je kwijt te raken als je dat niet doet? Wat komt vanuit angst, weerstand, verkramping? En waar is die angst, weerstand en verkramping verouderd en zijn er minder regels nodig en voel je dat je zonder die regels nog steeds veilig bent? En misschien wel ruimte voelt. De ruimte van vrijheid. De ruimte waar het vertrouwen in jezelf en in jouw innerlijk weten mega groeit.


Enjoy the summer loves ♥

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven