Ik geniet van heksen die pasgeboren baby’s afpakken en in een toren opsluiten

Brief aan Business Spirit #04


Lieve Business,


In deze diepe, donkere winterperiode vraag jij om mijn crazy dark side…


Een paar maanden geleden

Mijn dochter Kiki smult van gruwelijke verhalen. In de bibliotheek weet ze intuïtief het boek eruit te pakken waar het meeste bloed vergoten wordt. Ik hield haar dan een boek voor met een vrolijke noot en begon die aan haar voor te lezen. En als ze bleef aandringen (wat meestal het geval was), deed ik een beroep op mijn creativiteit om van alle wapens lolly’s te maken, van alle monsters eenhoorns en van alle moordpartijen vrijpartijen.


Ik vroeg mij keer op keer af: waarom staan er zoveel gruwelijke verhalen in kinderboeken?!


Kiki begrijpt dat wel. Ze toont mij dat zoveel kinderen begrijpen dat wij als mens, in staat zijn tot alles. Alles! Dat wij in staat zijn - van donker naar licht - tot alle daden. Als wij dat ontkennen, daarvan weggaan of in verzet gaan, is het een incompleet verhaal. Kiki wil gewoon compleet zijn. Zij wil voelen als licht, zij wil voelen als donker. Zij wil compleet, alles inclusief. Zij laat mij zien dat er in wezen niemand iets onbekends of vreemds aan gruwelijke kinderverhalen.


Sinds een paar weken…

…merk ik dus dat ik het heerlijk vind om die verhalen aan haar voor te lezen. Ik vind het heerlijk om mij in te leven in het monster dat in de rivier woont en de prinses levend wil opeten. Ik vind het heerlijk om de stem te krijgen van de boze wolf die alle geitjes in een hap opeet. En vervolgens door moedergeit wordt opengesneden en wordt volgestopt met stenen en zo in een diepe put dood neerknalt. Ik geniet van heksen die pasgeboren baby’s afpakken en in een toren opsluiten.


En daar schaamde ik mij voor. Ik schaamde mij voor mijn inlevingsvermogen, ik schaamde mij dat ik Kiki opzadelde met gruwelsprookjes. Nu al, zo jong, en dan ook nog voor het slapen. En toch bleef ik het doen en Kiki wilde meer, meer, meer. Ik snap nu waarom. Ze wil niet dat ik haar bescherm met alleen maar zoete lammetjesverhalen. Kiki is helemaal niet bang voor de ‘dark side’. Het is voor haar helemaal geen ding. De donkere kant is voor haar niets om zich tegen te verzetten, te ontkennen of van weg te rennen. Ze is helemaal compleet en zij doorvoelt - alles inclusief. Zij weet dat wij als mensen tot werkelijk alles in staat zijn, dat is niets waar ik haar aan hoef te introduceren of van weg te houden. Soms heeft ze zin in een schaapverhaal soms in een gruwelsprookje. Dat is juist heel erg menselijk.


In mijn business…

…is mijn diepe dark side verwelkomt. Ze wordt geïntegreerd, er wordt met haar gespeeld en geëxperimenteerd, omdat zij mijn business compleet maakt. Meer van haar… Soon…


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Brief aan Business Spirit #05 Lieve Business, Jij hebt een prachtige troon klaar. Voor mijn Queen om plaats op te nemen. Dit is geen troon waar ze alleen tijdens bepaalde gelegenheden op zit. Dan ook,

Brief aan Business Spirit #03 Lieve Business, Sinds een week of twee lezen Erik en ik dagelijks een verhaaltje uit ‘De complete verzameling verhalen en gedichten’ voor Kiki. En jij, Business, hield da