Het doet niets af aan het Hele Beer Zijn

Brief aan Business Spirit #03


Lieve Business,


Sinds een week of twee lezen Erik en ik dagelijks een verhaaltje uit ‘De complete verzameling verhalen en gedichten’ voor Kiki. En jij, Business, hield daarin een prachtig voorbeeld voor mijn neus.


Winnie de Poeh belichaamt als geen ander het co-creëren vanuit zijn Hele Beer Zijn. Er vallen hem liedjes binnen, gedichten en soms komen ze in een boek, soms deelt hij ze met zijn vrienden uit het Woud, soms vertelt hij ze tegen zichzelf als hij thuis is. Het is co-creëren op het hoogste niveau: als zijn vrienden hem complimenteren of een van zijn liedjes staan in een boek, vindt Poeh dat geweldig, maar zonder dit al zou er niets veranderen aan zijn in- en uitstroom van liedjes en gedichten. Poeh belichaamt creatie-overvloed. De creaties als extensie van hemzelf. Hij zoekt geen bevestiging van buiten, hij is zonder complimenten niet minder Poeh, het doet niets aan of af aan zijn Hele Beer Zijn. Hij houdt zijn berenklauwen niet vast aan een beeld waar hij aan wil voldoen. Of aan iets anders buiten hem. Vals bescheiden of playing small is hem vreemd, hij deelt zijn creatie vol liefde en vanzelfsprekendheid. Hij heeft geen moeite met de hoofdrolspeler zijn in zijn boek, zijn berensnuit te tonen of zijn liedjes te zingen. Hij beweegt vanuit wat er is: winterrust, zomeravonturen. Veel ideeën, weinig ideeën. Met vrienden, zonder vrienden. Regen en kou, wind en zon. Veel honing, minder honing.


Een stukje uit het verhaal dat ik vanavond aan Kiki voorlas:

“En terwijl hij met de achterkant van zijn poot zijn snuit schoon veegde, zong hij een liedje dat een beetje pluizig klonk, omdat hij het door de vacht van zijn poot heen zong. En toen hij zijn liedje door dat zachte pluis hoorde klinken op deze mooie zonnige morgen, leek het Poeh zelf het allermooiste liedje dat hij ooit gezongen had. En daarom bleef hij het zingen.”


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Brief aan Business Spirit #05 Lieve Business, Jij hebt een prachtige troon klaar. Voor mijn Queen om plaats op te nemen. Dit is geen troon waar ze alleen tijdens bepaalde gelegenheden op zit. Dan ook,