Creating is what we are here to do

Bijgewerkt op: 24 mei
Vanmorgen was ik aan het journallen over ons meest natuurlijke staat: creëren. Wij zijn hier op aarde om te creëren! Every one of us! En dat is precies waarom je nu jouw creativiteit mag herinneren, heropenen en activeren. Het brengt je in een natuurlijke staat: what else do we need more?


Tijdens het schrijven ging ik los op hoe het komt dat 1. je jezelf niet eens meer beschouwd als creative 2. je denkt dat jij hier niet bent om te creëren 3. je gelooft dat je niet goed genoeg bent om iets te creëren 4. hoe het komt dat creëren meteen beelden van realistisch geschilderde/getekende dingen & door volkskrant geprezen literatuur/toneelstukken/muziek/etc oproept 5. hoe vrij creëren uit ons leven is verbannen en het er moeilijk terug in te passen lijkt.


‘Doe elke dag deze creative morning practice en dan [belofte]’. ‘Ik deel elke dag een creative practice die je kunt doen om jouw creativiteit te heropenen’. Dit soort methoden voelen verouderd. Wat kan dan een nieuwe template zijn? Een template om onze creativiteit te herinneren, te openen en activeren?


Creëren is zo ingeperkt en parallel getrokken met iedere andere vorm van werken voor resultaat X. Daar blijft het, als we dezelfde manieren blijven gebruiken (zoals hierboven). Dat is niet de plaats voor creatie. Creëren wil gaan van: vóór iets om iemand naar: creëren óm. Creating for the sake of creating. Omdat het is wie we zijn.


Als jong kind creëren we zoveel! En dan komen er dingen ‘aan te hangen’. Tussen de lijntjes kleuren is beter dan erbuiten. Iets tekenen/kleien dat ergens op lijkt is beter dan iets wat nergens op lijkt. Een zin die voor iedereen begrijpbaar is, is beter dan eentje waar de helft na de eerste komma afhaakt. Wat je ouders/meesters/juffen/docenten eruit pikken is beter dan al het andere dat je hebt gemaakt. En, misschien wel de grootste: alles wat we doen moet resultaat in het vooruitzicht hebben. Een (liefst) meetbaar, verwacht resultaat. Creëren is met dit alles beladen.


En terwijl ik dit schreef, zag ik hoe f*cking veel werk we doen als we creëren. Niet als resultaat, maar in het proces zelf. Denk je niet dat de meesten van ons niet meer creëren omdat we het ‘risico’ niet aan willen kijken? Als we creëren for the sake of it. Niet met het doel dat het aan de muur komt. Niet met het doel dat het op Insta komt. Niet voor de goedkeuring van wie dan ook. Puur creëren is door dingen heen werken. You are doing the work while you are creating, en dat brengt de bevrijding in jou. In jouw leven, want alles is met elkaar verbonden.


Het creatieproces vormt jouw ingang. Een ingang om allerlei onwaarheden tegen te komen en aan te kijken. Een ingang naar bewustwording van wie je niet bent en een doorgang naar wie je wel bent.


Als deze tekst je activeert, is het jouw uitnodiging om te oefenen in vrij creëren. Zo vrij als voor jouw systeem nu mogelijk is. Wat kom je tegen als je niet creëert voor iets of iemand, niet om te delen, niet om iets ‘af te vinken’, niet met een resultaat in het vooruitzicht, niet met een doel anders dan creëren zelf? Welke ideeën, overtuigingen, stemmen, (doods)angsten komen hierbij omhoog? Dit roept meer op, dan je van tevoren kunt bedenken. Voor mij was dit een heel confronterend en emotioneel proces. Een doorgaand proces naar bevrijding. Alle dingen die je tegenkomt in dit proces in het willen zijn van jouw Ware, Creërende Zelf, die dingen kom je tegen in jouw realiteit. Dit is diep werk.


Waar vrij creëren mij in eerste instantie bracht is naar: dit voelt als het meest waardevolle wat ik nu kan doen (terwijl ik tonnen conditionering tegenkwam over ‘nut/moeten werken/geld/waarde leveren’. Waar vrij creëren mij nu brengt is naar het continue openen van steeds nieuwe zienswijzen en ruimtes van mijzelf en de realiteit waarin ik leef.


Ik nodig je ertoe uit; I am your creative guide.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven