Creëren in een staat van veiligheid, ontspanning en ontvankelijkheid

Wat ik op dit moment zie in het co-creatorschap veld, oftewel: in het veld van mensen-die-dingen-creëren, is een blokkade op het creëren vanuit een staat van veiligheid en ontspanning. Vanuit die staat ben je ontvankelijk voor flow en gidsing. Of nu het (willen) creëren van een kunstwerk of -project, een boek, een album, een product, een belevenis, een podcast, een programma of een andere creatie is: creëren is flowen. Creëren is geen proces van onveilige (adrenaline-)pieken en (vermijdings-)dalen.


Creëren is simpel, gemakkelijk en fun


Wat we hebben afgeleerd, is dat creëren gemakkelijk mag zijn, simpel en leuk. Een verouderd patroon is dat ‘ergens aan werken’ gepaard moet gaan met een zeker forceren om (het) te (laten) slagen. Een afstervend schouderklopje is die van: ‘Je bent gevloerd, goed zo, dan heb je goed je best gedaan’.


Voor mij persoonlijk was dit een hardnekkige, en hier doe ik nog altijd werk in. Ik kom uit een omgeving en familielijn waarin iets dat an sich plezierig, simpel en gemakkelijk was niet waardig kon zijn. Als kind leerde ik: ontspanning, veiligheid en plezier verdien je ná iets. Mij werd via school en omgeving ingeprent: lijden is the way. Ik herinner me mijn oma die afkeurend riep: “Die en die, die leeft voor de lol!” En mijn vader leerde mij: “Als je iets doet, moet je je er in vastbijten.” En dat illustreerde hij door zijn tanden te laten zien en een paar keer met zijn kaken te klapperen. Dit vertel ik niet om hen iets te verwijten, maar om praktische voorbeelden te geven van waar ik vandaan kom met dit thema, en jij kunt voelen of dit iets bij jou activeert. (Mooie sidenote: mijn oma heeft mij na haar dood enorm ondersteund op het transformeren van dit stuk.)


Wat ik (daarmee) ook leerde: je wordt alleen gesteund als iets gaat met doorbijten en doorbeuken. Geld verdien je door hard werken, bloed, zweet, tranen. Hoe false! Ik merk nu aan levende lijve dat als je samenwerkt met de creaties die voor jou zijn, dat er steun is. Er is wind in de rug, er is flow, er is geld, er zijn andere dingen/mensen die je nodig hebt. Op jouw pad is er altijd voldoende voor jou om jouw pad te volgen en het verder te bewandelen. Het komt via de creatie zelf, via je business of op een andere manier.


Het creëren vanuit ontspanning, veiligheid, plezier en een gevoel van support is voor mij dus geen natuurlijk gegeven. Hier heb ik werk op moeten doen en dat doe ik nog steeds. En juist in het willen zijn van het levende voorbeeld dat creëren vanuit ontspanning, gemak en plezier altijd voldoende support biedt… daarin zie ik dat het leven mij altijd al naartoe leidde. Met korte -ei: organisch en geduldig. Daarom kan ik hier nu ook in delen, als een magneet trek ik klanten aan die dit werk (willen) doen of hebben gedaan.


Voel je je gegrond, veilig en ontspannen: dan ben je ontvankelijk voor gidsing & flow


Wie de co-creator is, zijn of haar energie en staat, het creatieproces, de energie van degene met wie jij (de creatie/het proces) deelt: het mengt zich met de creatie. Dit is niet om een perfectie na te streven, maar om hier bewustzijn op te creëren. Wat ik nu helder kan zien in mijn eigen, vroegere creaties en in andermans creaties: is het gecreëerd vanuit ontspanning en flow? Of voel je de verkramping? (Interessant om dit ook zelf eens te tracken in jouw creaties.) Als die staat van onveiligheid, spanning en geslotenheid goed voelbaar is, betekent dat trouwens niet dat er geen klanten voor zijn. Besef dan dat jouw klanten afkomen op die resonantie (vanuit hun eigen vergelijkbare pijn/patroon).


Jouw creatie leeft. Het ademt wie jij bent, het ademt de weg van visioen/inspiratie → vorm. En hoe (on)geforceerd die weg is bewandeld. Jouw creatie wil de flow-staat van het proces zijn: de ontspanning, de synchroniciteit, het plezier, de vervulling en het gemak. En dat begint met jezelf in die staat te brengen waarin je met jouw creatie wil samenwerken en haar geboren wil laten worden. Ontspanning, veiligheid, plezier, gezonde excitement. Vanuit die staat ben je ontvankelijk voor gidsing van de creatie en Creator, voor flowen met jouw creatie.


En natuurlijk zijn er momenten binnen het creatieproces die je zult beschrijven als 'koortsachtig' en daar is niets mis mee. Er is hierin een groot verschil tussen een ziekelijke koortstoestand (waarin er geen/minder contact is met je lijf) en een gegronde, prettige koortstoestand (waarin je altijd in je lijf bent).


Hoe creëer ik vanuit ontspanning en flow?


De vraag die ik krijg als ik hierover deel is: “Hoe creëer ik vanuit ontspanning en flow?” En dat is een grote vraag. Want als je die staat van spanning, forceren en onveiligheid in jouw creatieproces vindt, vind je hem ook op andere plekken in je leven. Jij bent altijd die creator-being die je ook bent als je bewust en actief creëert. Ik werk hier op heel veel manieren mee, ik licht er twee uit. Het kan zijn dat het nodig voelt om terug te gaan naar een situatie waarin dit patroon werd gevormd en hierop energiewerk/helingswerk doen. Ook creëren we bewustzijn op de momenten waarop het zenuwstelsel zich onveilig, niet geaard en gespannen voelt. Beide methoden niet voor het creëren van verhalen, dramatisering of een over-analyse, maar om bewustzijn te creëren. Te zien en te erkennen wat er nu in jouw leven speelt. Hoe ik hiermee áltijd in mijn sessies werk, is het maken van een bewuste herinnering als je je in die veilige, ontspannen en ontvankelijke staat bevindt. Door energiewerk te doen waarin je je zo vredig en ontvankelijk voelt dat je de flow kunt aanraken, kunt proeven. Waarin je je kunt openen voor hogere levels en gidsing. Mijn advies is altijd om dat energiewerk/de meditatie vaak te doen, zodat die nieuwe staat van zijn de verouderde, gespannen staat kan overschrijven.


Ik heb dat energiewerk opgenomen voor iedereen die zich geroepen voelt. Deze geleide meditatie/energiewerk ‘Creëren vanuit ontspanning, veiligheid en ontvankelijkheid’ vind je in mijn shop: www.saravanwoerden.com/shop


Is jouw ziel een ware co-creator en wil je diep invoelen op jouw creatorschap (en event. blokkades)? En de creaties die met jou willen samenwerken? Dan ben je welkom bij Creator’s Circle. Tijdens deze workshop vormen we een cirkel van co-creators met de potentie van een multidimensionale merry go round. Wil je erbij zijn? Deel jouw naam + e-mailadres via een DM in Instagram of via een e-mail. Limited spots!


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Ik zie een actief als-dan programma dat een blok vormt in het creatieproces. Het vormt een blokkade voor de creatie en voor jou als co-creator. De klassiekers (voor velen van ons herkenbaar) uit het a

Als eerste blogpost wil ik met jullie mijn persoonlijke verhaal delen. Vertellen over mijn proces in het zien van onzuiverheden in mijn eigen co-creatorschap, en het opschonen en herboren worden van d