Als-dan programma als blok in het creatieproces

Ik zie een actief als-dan programma dat een blok vormt in het creatieproces. Het vormt een blokkade voor de creatie en voor jou als co-creator.


De klassiekers (voor velen van ons herkenbaar) uit het als-dan programma:

Als… dan ga ik een boek schrijven

Als… dan start ik mijn business (of zet ik de volgende stap in mijn business)

Als… dan ga ik tekenen/schilderen

Als… dan ga ik met aandacht mijn gerechten (voor)bereiden

Als… dan start ik met dit project

Als… dan heb ik ruimte om vorm te geven aan deze experience/workshop

Als… dan heb ik tijd om dit album te maken

Als… dan ben ik klaar voor deze creatie

etc. etc.


UITVERKORENEN; DIT IS HET MOMENT!


Wij zijn geconditioneerd om ‘creatieve bezigheden’ als een soort tertiaire bezigheid te zien. De kunstwereld spiegelt een soort uitsluitende wereld voor. De kunstwereld als een wereld voor rijke, hoogopgeleide mensen. Kunst en creatieve bezigheden zijn voor lege zondagmiddagen. Hierin zie ik een verouderd template actief (hier ga ik in een volgend blog dieper op in).


Ook het woord ‘elitair’ wordt gekoppeld aan kunst en creëren. Ik heb de herkomst van het woord ‘elitair’ nagezocht. Elitair komt van het Latijnse ēligere = verkiezen. In het Oudfrans werd dit élite = uitverkoren, uitgekozen. Zie hier welke negatieve lading dit woord heeft gekregen. Verbindingen tussen creëren en kunst en → enkel voor mensen met materiële rijkdom → een uitsluitende kring → voor mensen uit een bepaalde laag van de bevolking etc. Terwijl het oorspronkelijk gaat over ‘uitverkoren/uitgekozen zijn’. JA, DAT BEN JIJ! Jij bent ingewijd om hier op aarde te co-creëren. To model the mysteries. Op jouw eigen manier. Erken dat je uitverkoren bent om hier jouw co-creaties te brengen. Dit is wie je bént.


Niet als… dan… maar wanneer de mind tot rust komt en je voelt dat er vanuit hogere levels door jou heen gecreëerd wil worden. Op dit moment. Zonder voorwaarden voor jou of de creatie. De kunstwereld hoeft niet te bevestigen dat jij uitverkoren bent. Geforceerde connecties zijn niet nodig. Een kunstacademie diploma is a joke. Niet dat je er geen dingen leert maar het slagen an sich is betekenisloos. Creëren is voor ons het meest natuurlijke om te doen.


En behalve dat het onze meest natuurlijke staat is, kan het co-creëren jouw evolutieproces enorm versnellen. Creëren wordt langs een lineaire tijdlijn gelegd waar het simpelweg niet langs past. Er is geen voor en na. Creëren is een non-lineair proces dat op dit moment de ontbrekende schakel voor jou kan zijn. Het kan precies datgeen zijn wat nu nodig is om jou organisch naar een volgend level te tillen. Een level waarin dingen in jouw leven gaan shiften. Dingen gaan stromen die vanuit de mind niets met het creatieproces te maken zouden hebben. Die de mind nooit aan het openen voor een creatie zou koppelen.


Een voorbeeld. Stel, het idee om een eigen boek te schrijven komt keer op keer bij je aankloppen. Dit keer ga je gewoon beginnen. Alleen al door dit besluit, open je je voor de samenwerking met de creatie. Als hier geen andere blokkade/weerstand op zit waar je eerst doorheen mag werken, verandert de energie instant. Dingen komen in beweging, gaan stromen. Je begint ergens, maakt het uit waar en je komt opnieuw in (dieper) contact met je gidsen en de Creator. Je tapt in op de levensstroom. Er is inspiratie, er is beweging, er is stroming. Op dit vlak en dat sijpelt door in jouw hele leven. Het ecosysteem dat het leven is. Dat boek hoeft er nooit te komen. Mag wel, als je daartoe geleid wordt. Maar het boek kan ook het beeld/het idee zijn dat jou in beweging zet. Als we beginnen kunnen we niet weten waar en wat het ons brengt. Dat is het grote geschenk van co-creëren. Die beweging kan precies de ontbrekende schakel zijn. Onderschat deze activatie daarom niet. Het openen voor en het bezig gaan met jouw creatie kan genoeg zijn. Genoeg om op dieper niveau te herinneren waarom je bent geïncarneerd. Genoeg om jou in die hogere vibratie te krijgen waarin dingen in jouw leven kunnen shiften. In een staat van oneindige mogelijkheden en flow.


Terwijl ik dit schrijf, herinner ik mij een gedicht dat ik jaren geleden schreef toen ik op de kunstacademie in Gent zat:


Begin gewoon en oneindig


NEUTRALE ‘NIET NU’ VS. GEMENGDE ‘NIET NU’


Als je herkent dat het als-dan-programma (op volle toeren) bij je draait, is de vraag ‘Hoe herken je het verschil tussen: Nee, dit is niet het juiste moment vs. Ja, dit is wel het juiste moment maar je persoonlijkheid mengt zich erin?’


Als ik hier in mijn sessies mee werk, ga je ‘in gesprek’ met jouw creatorschap. Je kunt bijvoorbeeld vragen of er nu een creatie is die met je wil samenwerken. Een antwoord vanuit jouw hogere levels herken je aan zijn neutraliteit. Het antwoord dat gewoon ‘plop’ binnenvalt vanuit een plek van rust, ruimte, ontspanning en helderheid. Het voelt loepzuiver en het is relevant voor wie jij nu bent. En als het antwoord ‘ja’ is, ‘ja het is het moment om samen te werken met deze creatie’, is daar een heel spectrum in. Het kan zijn dat het een perfect moment is om de creatie in de energie te leren kennen, om ermee te communiceren, te spelen, te vragen wat er nodig is en jouzelf en de creatie ervoor klaar te maken. Te laten rijpen om ‘naar beneden gebracht te worden’ en in vorm gegoten te worden. Wanneer jou creatie daar klaar voor is, weet je het, vanuit die neutraliteit, zonder het proces te forceren.


De antwoorden die niet vanuit jouw gidsen/intuïtie komen zijn overladen met bagage. Voelen onzuiver, blurry, onduidelijk, er gaat emotie mee gepaard, verouderde patronen, externe factoren en meningen of oude pijn. Oftewel: valse aspecten (uit het verleden/toekomst) komen erin mee.


Het als-dan-programma is vaak overladen met oude bagage. Het is onze persoonlijkheid die in de weg zit en het beter denkt te weten dan onze hogere levels.


HOE TE WERKEN MET HET ALS-DAN PROGRAMMA


Als jij weet dat dit programma bij jou (op volle toeren) draait, kun je daar werk op doet. Door dit programma gaan onderzoeken en herschrijven. Waarbij de eerste stap is het erkennen, herkennen en te zien welke beloften erachter schuilgaan. Dus het als-dan-programma en de beelden, ervaringen, herinneringen, beloften die eraan gekoppeld zijn te onderzoeken vanuit een plek van rust, veiligheid en ontspanning. Het herschrijven is niets anders dan in organisch tempo een andere keuze te maken. De intuïtie-route en haar antwoorden te kiezen en de mind-route van ‘als-dan’ vriendelijk af te slaan.


CREATIES/VISIOENEN KLOPPEN ‘RANDOM’ AAN


Een persoonlijk voorbeeld. Twee weken geleden, op de weg terug na een intense gebeurtenis, maakte ik kennis met een prachtige creatie. Death and Life are twin angels. Ik had haar kunnen wegsturen. Mij onder de dekens kunnen verstoppen. Mij kunnen afsnijden van mijn creaties, van mijn kunstenaarschap, mijn business, van het leven, van alles. Een paar jaar geleden zou ik absoluut hebben gezegd “Hoe durf je creatie! Zomaar aan te kloppen middenin de nacht (= deze donkerte), zie je niet dat X aan de hand is. Denk maar niet dat ik met je ga samenwerken totdat X ‘klaar’ is!”


Maar door hier actief mee te hebben geoefend in het afgelopen jaar, heb ik mij herinnerd en heb ik direct ervaren dat dingen in het leven scherp naast elkaar kunnen bestaan. Death and Life are twin angels. Op dat moment, op de fiets naar huis, opende ik mijzelf voor de creatie. Ik heb gecreëerd in verbinding met de rauwheid van het leven. Ik heb gecreëerd vanuit overgave aan het leven. Ik heb gecreëerd met het leven. Ik heb gecreëerd om te leven. Niet vanuit force of dissociatie, maar omdat dit het perfecte moment was.


Ben jij hier om jouw creatorschap volledig te belichamen en te verspreiden? Check mijn website voor The Play of Liberation-sessies en het Artists’ Play mentorship.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Als eerste blogpost wil ik met jullie mijn persoonlijke verhaal delen. Vertellen over mijn proces in het zien van onzuiverheden in mijn eigen co-creatorschap, en het opschonen en herboren worden van d